Кількість
|
Вартість
|
||
|
Походження: повіт Менхай, округ Сішуанбаньна, провінція Юньнань, Китай. |
Серед усіх Пуерів, «Старий товариш» – найвідоміший. У цьому високоякісному напої з великого листя чайної зони Менхай у провінції Юньнань є весь спектр відтінків Пуерів, що пройшли прискорену ферментацію. Щоб відчути його барвистий смак, не потрібно вирушати в далекі мандри до Китаю на знамениту фабрику «Хайвань» (хіба ви дуже хочете), де його було оброблено й виготовлено за спеціальною методикою «батька чаю Пуер».
Увійшовши до павільйону Haiwan, стіна розповідає про історію цієї чайної фабрики та класичного чаю Пуер. Кожен чайний млинець сповнений історії.
Але дізнатися про це – точно варто!
«Батько чаю Пуер» Цзоу Бінлян – хань за національністю, колишній директор і головний інженер фабрики Менхай, визнаний чайний експерт і підприємець, який має 50-річний досвід оцінки чаю. Він є одним із перших дослідників методу Водуй для виробництва Пуеру, а тому отримав звання «Майстра китайського чаю Пуер на все життя».
Чому так? Зазвичай цей напій проходив повільну природну ферментацію, яка вимагала багато часу та сил. Цзоу Бінлян та інші дослідники разом вирішили покращити це і винайшли прискорену, більш сучасну «технологію ферментації чаю Пуер».
Дослідник і розробник технології сучасного блорідння Шу Пуеру Цзоу Бінлян | Цзоу Бінлян має більше ніж 60-ти річний досвід приготування чаю |
Ще пізніше з’явилась фабрика Хайвань, яку сьогодні впізнають за трьома соняшниками – знаком справжності та якості. Багато людей, які зараз відкривають чайні фабрики в Юньнані, є учнями майстра Цзоу. Всі вони пам’ятають його вчення: «Ви повинні бути серйозними, коли готуєте чай. Тільки так він вийде хорошим».
Старі фотографії району чайної фабрики Менхай |
|
Особливості пакування
Сировина для Пуеру є однорідною та з великою кількістю чайних бруньок. Млинець постферментованого Шу Пуеру загорнуто у вощений папір, а на лицьовому боці є інформація про чай. Не надто щільне фабричне пресування дозволяє легко відокремити від коржика потрібну порцію для заварки. У готовому млинці листя довгасте, темно-буре, без ламаних гілочок і сміття всередині упаковки.
Чайна фабрика Haiwan розвивалася більше 20 років і зараз є провідною компанією з виробництва чаю Пуер. | Цех чайної фабрики, де не має навіть пилу. Переміщатись по ньому дозволено тільки в бахілах, білих халатах і капелюхах. |
Що означає «постферментований»?
Те, що він зазнав подвійної ферментації та має високий рівень окислення. Це добре видно з насиченого темного кольору заварки. Завдяки цьому такі чаї досить міцні. Будь-який Пуер завжди є постферментованим, і його треба заварювати окропом температурою 90-95°C.
Шу Пуер – радість для смакових рецепторів
Коричнево-багряний відтінок чаю приваблює насиченістю, густотою й водночас напівпрозорістю. Його смак – м'який і з легкою терпкістю – освіжає й наповнює хвилею енергії. Міцності та стійкості Шу Пуеру додають деревні, горіхові й земляні тони.
Панацея для душі й тіла
Для тих, хто багато працює розумово, напій стане корисним помічником, адже він покращує пам'ять та когнітивні здібності. Регулярне вживання цього чаю сприяє нормалізації ваги, прискорює метаболізм, очищає лімфатичну систему та допомагає контролювати рівень цукру в крові, що робить його хорошим напоєм для діабетиків.
Пуер зміцнює імунітет, наповнює організм енергією та бадьорістю, знімає напругу та поліпшує настрій. А ще, укріплює серцеві м'язи, зміцнює стінки судин та сприяє нормалізації тиску.
Завдяки високому вмісту вітамінів С та Е, Пуер є потужним антиоксидантом. Покращує стан шкіри, надаючи їй сяйва, а також сповільнює процеси старіння та омолоджує організм. У холодну пору року ефективно зігріває тіло, пришвидшуючи кровообіг.