Взаємодія між двома стародавніми культурами Китаю, а саме культурою китайського чаю та культурою лікарських рослин, створює справді цікаві явища. Одним з них є гречаний чай, який є надзвичайно корисним та дуже популярним у Південно-Східній Азії та Японії. Він також відомий як екологічний, трав’яний напій у багатьох інших країнах. Його назва Ку Цяо пішла від ботанічної рослини, татарської гречки. ЇЇ насіння й використовують для виробництва продукту.

 


Походження гречаного чаю


Татарська гречка в основному виробляється та розповсюджується в гірських районах південно-західного Китаю, причому автономна префектура Лян Шань у провінції Сичуань є одним із основних районів виробництва, а також місцем її народження.


Префектура розташована на південному заході провінції Сичуань у місці, де географічні характеристики складні та різноманітні, з топографічними умовами, що варіюються від високих гір до глибоких долин, а також гладких рівнин і западин до пагорбів. Середня висота становить близько 3000 метрів над рівнем моря, а найвища точка тут, гора Карон Дорджі, досягає майже 6000 метрів.


Лян Шань розташована у високогірній і холодній місцевості, де альпійське середовище забезпечує виняткові переваги для вирощування гречки. Немає хімічних добрив, пестицидів під час вирощування та виробництва цього татарського гречаного чаю, який є натуральним, чистим і здоровим.
Татарську гречку вирощують ще у Юньнані, Гуйчжоу та Шаньсі, а також на Тайвані та в Японії. Для чаю найчастіше вирощують два види: чорну татарську гречку і звичайну, або жовту. Рослина відноситься до злакової родини. Це принципово інший продукт, не схожий на листові чаї.

 

 

 

Робота пана Іцзяньчжі

 

Середина червня є ключовим сезоном для вирощування чорної татарської гречки. На базі посадки чорної татарської гречки в місті Хуацзялін, повіт Тунвей, провінція Ганьсу, уповноважений з питань науки і технологій Іцзяньчжі оглянув вирощування чорної татарської гречки та дав вказівки на місці. А виробники в подальшому здійснюють управління полем.


Кущ Ку Цяо


Татарська гречка є тропічною азіатською однорічною травою, яка може виростати до 30-70 см у висоту з насінням приблизно 5-6 мм в довжину.
Зазвичай гречка росте в гірських районах на висоті від 500 до 3900 метрів над рівнем моря. Любить прохолоду, вологість, але вразлива до високих температур і морозу; оптимальна температура для проростання та виробництва вище 16℃ та 26℃ відповідно. Загалом, оскільки рослина росте на висоті, вона містить більше поживних речовин, але виробляє менший обсяг врожаю. Таким чином, татарський гречаний чай Ку Цяо, вирощений у високогірних регіонах з холодним кліматом, і корисніший, і цінніший.

 

 

Цікавий факт

 

Чорна татарська гречка — король серед злаків і єдина злакова культура, яка поєднує в собі сім основних поживних речовин.


Етапи обробки


Спочатку бур'яниста рослина шляхом селекції була облагороджена, її насіння відкалібрували за розміром і кольором. Оскільки це однорічна рослина невисокого зросту, при збиранні також зривають стебла та листя. Пізніше насіння вилучають із решти матеріалу, щоб запобігти гниттю. Потім насіння просівають і обсмажують. Подальша обробка сировини залежить від того, яким буде готовий продукт: це можуть бути цілі насіння, порошок гречки або гречані висівки. Дізнаємося більше про основні способи обробки цієї рослини.

На заводі по вигтовленні Ку Цяо знаходиться велика кількість професійного обладнання

 

Для виготовлення цієї продукції можуть використовуватись різні способи обробки:

  • Спосіб смаження: лушпиння видаляють і обсмажують гречку на сильному вогні до повної готовності.
  • Спосіб надування: цей крок схожий на спосіб приготування попкорну. Під постійним високим тиском і температурою насіння збільшуються в розмірах (створюючи неправильні пористі структури всередині кожного насіння), що означає, що есенція гранульованого чаю буде легше вивільнятися під час заварювання.
  • Спосіб пророщування: температуру підвищують до 30℃, щоб гречка розпустила бруньки, а потім припиняють її ріст шляхом примусового дозрівання бруньок на слабкому вогні. Таким чином зберігається висока харчова цінність гречки.

 


Весь трав'яний чай висушують, стерилізують, перевіряють і упаковують у вакуумні пакети або картонні коробки. Готове зерно гречки має жовтий колір, цікавий пшеничний аромат. Чорна гречка багата біофлавоноїдами, вітамінами, целюлозою та білком, а мікроелементів у ній більше, ніж в інших видах гречки, тому її часто називають «королевою круп». 

 

 

Вплив пана Іцзяньчжи в розвиток Ку Цяо

 

У 2012 році Іцзяньчжи, кадровий працівник селища з вищою освітою, пішов працювати уповноваженим з науки і технологій на приватне підприємство, яке виробляє тартарський гречаний чай. У той час продукція Tongwei вироблялась більше десяти років, однак такі проблеми, як однорідне виробництво, мляві технологічні процеси та слабкий контроль ключових контрольних точок, ставали все більш помітними, що призвело до скорочення ринку традиційного татарського гречаного чаю Tongwei.

Старанний і відповідальний Іцзяньчжі незабаром виявив проблеми у виробництві гречаного тартарського чаю компанії. Він чітко усвідомив, що життєвий цикл гречаного тартарського чаю Tongwei підійшов до кінця, і настав час змінитися.

Після аналізу та дослідження Yijianzhi дійшов висновку, що єдиний пшеничний смак більше не може задовольнити все більш різноманітні потреби ринку. Він вирішив використати смак і аромат тартарського гречаного чаю як прорив для розробки нових продуктів.

Він неодноразово шукав інформацію та досліджував ринок, часто проводив час у майстерні, і його тіло було повне запаху тартарської гречки. У нього в кишені завжди була татарська гречка, і він, коли мав час, діставав її подивитись і понюхати.

Він перейшов на двигун високої потужності, збільшив щільність гранулюючих отворів і товщину матеріалів і видав власний патент на кожній ланці виробництва. Було розроблено нові продукти та оновлено виробничі машини.

Такі продукти, як тартарський гречаний чай з жимолістю, тартарський гречаний чай із мандаринової шкірки, з османтусом, із золотистою хризантемою та інші продукти, були випущені один за одним.



Комісар з питань науки і технологій Іцзяньчжі пробує тартарську гречку в лабораторії