Порівняння
Додайте товари для порівняння
Бажання
Додайте товари до списку бажань
0
Мій кошик

Жовтий китайський чай

Різновиди жовтого чаю та його особливості
Цікаві факти
Користь китайського напою для здоров'я людини
Технологія заварювання імператорського чаю

Гарячі напої – невід'ємна частина здорового харчування людини. Їх охоче п'ють всі, хто бажає відпочити від буденної втоми та налаштуватися на позитивний лад. Сьогодні є безліч чайних продуктів, але серед них варто звернути увагу на жовтий чай. Саме він є національним надбанням Китаю та створений для справжніх поціновувачів чайної церемонії. Вишукана продукція була виготовлена в провінції Аньхой у середині династії Тан. Готовий настій прозорий з нефритово-жовтим забарвленням. Китайський гарячий напій приголомшує кожного, хто полюбляє квітковий аромат з в'язкою терпкістю.

 

 

Різновиди жовтого чаю та його особливості


Жовтий чай належить до слабоферментованого продукту. В Китаї саме цей вид чайної продукції в пошані, який має цілющі властивості та несамовитий смак. Жовтий сорт – елітна категорія чаю, адже для його виготовлення використовують тільки бруньки рослини, іноді це можуть бути молоді листочки, які не були пошкоджені.


Процес обробки рослини займає понад 60 годин. До них входять: 

  • підв’ялювання на свіжому повітрі;
  • прожарювання в печі;
  • охолодження;
  • томління;
  • прогрівання.


Деякі етапи можуть повторюватися кілька разів, щоб напій мав тривалий солодкий освіжаючий післясмак.


Цей продукт виготовляють в провінції Хунань, Хубей, Гуандун, Сиучань та в горах Хошань та Мендін. Основна відмінність від зеленого чаю полягає у ступені ферментації. Листя рослини для жовтого чаю окислюються на 10 % більше, ніж для популярного зеленого напою.

 

Також жовтий чай має різновиди:

  • Цзюнь Шань;
  • Інь Чжень;
  • Хо Шань Хоан Я;
  • Бейган Маоцзянь;
  • Мен Дін Хуан Я.


Різниця їх полягає у типі сировини, яку використовують для подальшого приготування продукту. Кожен з них має свої унікальні особливості, притаманний смак та відтінки жовтого кольору.

 

 

 

Цікаві факти

 

  • Жовтий чай вважається імператорським. Саме його пили вельмишановні правителі Китайської імперії, мали неабияку силу та духовну міць. 
  • Рослини та готовий продукт заборонялося поширювати за межами Китаю, аж до самого початку XX століття. Для того щоб насолодитися вишуканим смаком жовтого чаю, необхідно було сплатити чималі гроші, які у той час були лише у знаті.
  • Жовтий чай має цікаву особливість, адже в процесі заварювання відбувається “танець чаїнок”. Пелюстки рослини поступово то піднімаються, то опускаються на дно. 

 

Користь китайського напою для здоров'я людини


Філіжанка жовтого чаю – цілий комплекс поживних та корисних елементів, які були отримані природним шляхом. Він містить майже 45 ароматичних і біологічних компонентів, які здійснюють позитивний вплив на всі системи організму людини. Відомо, що саме цей китайський продукт є природним антидепресантом, який покращує самопочуття, настрій і активізує роботу центральної нервової системи.


Для того щоб покращити гормональний фон, пам'ять та краще концентрувати увагу у важливий час, достатньо випити 2-3 чашки жовтого чаю на день. Ви також можете зміцнити імунітет та перешкодити розвитку захворювань.

 

Жовтий чай захищає селезінку та шлунок і сприяє травленню. Якщо у вас проблеми зі шлунком або ви часто відчуваєте втрату апетиту, найкраще пити трохи жовтого чаю в помірних кількостях. Оскільки у процесі обробки сировини виробляється велика кількість травних ферментів, які потрапляють у листя жовтого чаю. Після заварювання цей напій покращує травлення та підвищує апетит.

 

Травні ферменти в жовтому чаї можуть активувати метаболічну функцію жирових клітин, що еквівалентно тому, щоб дозволити жиру виконувати свої власні вправи. Іншими словами, вживання напою може допомогти нам втратити зайвий жир, навіть не усвідомлюючи цього.

 

 

Технологія заварювання імператорського чаю

 

Правильний спосіб вживання:

  • По-перше, це обсяг. Багато людей віддають перевагу напою з сильним смаком, і це зрозуміло. Але якщо ви хочете ввібрати в свій організм всю дію жовтого чаю, не потрібно наповнювати заваркою всю чашку. Як правило, достатньо чверті чайного листя в чашці для заварювання.
  • Далі, з точки зору температури води для заварювання, найкращою є рідина близько 85 градусів, тому що в чайному листі багато елементів. Якщо воно заварюється водою вище 90 градусів, більшість мікроелементів буде знищено.
  • Нарешті, давайте поговоримо про час вживання. Багато людей люблять заварювати чай перед сном. Але різні поживні речовини з напою зберігаються в шлунку і кишечнику. Перистальтика впливає на решту травної системи, а ще напій освіжає мозок. Якщо ви п’єте жовтий чай перед сном, ви можете не заснути всю ніч. Тому не рекомендується пити його на ніч.

 

Один із способів заварювання


Китайська чайна церемонія вимагає спеціального посуду та дій, завдяки чому чайне листя правильно розкриється. Використовувати краще чайник невеликого об'єму, а воду – бутильовану. На 150 мл води потрібно 3-4 грами чаю. Перед приготуванням напою чайник треба обдати окропом. Чайну суміш необхідно залити водою температурою 75-80 ℃, не більше. Важливо! Ні в якому разі не заливайте окропом, адже це вб'є унікальний смак і аромат жовтого чаю.

 

Настоювання відбувається протягом 30-40 секунд. Для того щоб зрозуміти, чи вірно ви все витримали, орієнтуватися треба на гіркоту. Якщо вона відсутня – ви зробили все правильно, якщо є – перетримали. Пити слід маленькими ковтками в теплому вигляді. Елітний китайський напій оцінять справжні гурмани.

 

Немає товарів

Вгору

Ми дбаємо про вашу конфіденційність. Цей веб-сайт використовує файли cookie для маркетингу, безпечної та оптимальної роботи сайту. Детальніше на сторінці Політика конфіденційності.

,